امروز: شنبه 26 آبان 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
دسته بندی صفحات
بلوک کد اختصاصی

نگهداری مهندسی مدیریت

نگهداری مهندسی مدیریتدسته: مدیریت
بازدید: 52 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 49 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 103

مراكز نگهداری از سرمایه ها و پشتوانه اصلی هر سازمان نظامی به شمار می آیند كه علاوه بر ارزش اقتصادی، از نظر استراتژیك نظامی هم از اهمیت زیادی برخوردار می باشند لذا از این مراكز باید به خوبی حفاظت گردد تا از هر گونه خطری علی الخصوص خطرات آتش سوزی در امنیت كامل قرار گیرند در این خصوص علاوه بر برنامه های پیشگیری و استفاده از وسایل اطفاء ح

قیمت فایل فقط 6,000 تومان

خرید

نگهداری مهندسی مدیریت

چکیده :

مراكز نگهداری از سرمایه ها و پشتوانه اصلی هر سازمان نظامی به شمار می آیند كه علاوه بر ارزش اقتصادی، از نظر استراتژیك نظامی هم از اهمیت زیادی برخوردار می باشند. لذا از این مراكز باید به خوبی حفاظت گردد تا از هر گونه خطری علی الخصوص خطرات آتش سوزی در امنیت كامل قرار گیرند.

در این خصوص علاوه بر برنامه های پیشگیری و استفاده از وسایل اطفاء حریق قابل حمل، می توان با بكارگیری سیستم های اعلام و اطفاء حریق اتوماتیك هر گونه آتش سوزی را در انبارهای این مراكز سریع كشف و با آن مقابله نمود كه در صورت استفاده از تركیب اعلام و اطفاء حریق كوچكترین آتش سوزی در اسرع وقت كشف و توسط سیستم اطفاء حریق مناسب در همان لحظات اولیه اطفاء و از گسترش آن جلوگیری خواهد شد. لذا در این مجموعه مطالبی در قالب آیین نامه ارائه شده است كه به كارشناسان مربوطه راهنمایی های لازم را جهت انتخاب،‌ نصب، نگهداری و بازرسی ارائه داده است كه امید است با بكارگیری دستورات این آیین نامه بتوان به نحو احسن مراكز مربوطه را به این سیستم ها مجهز نموده و بازرسان با انجام بازرسی های منظم از تجهیز صحیح این سیستم ها، در صورت مشاهده هر گونه نقص و كمبود نسبت به رفع آن گوشزد نمایند.

به امید روزی كه با بكارگیری سیستم های پیشرفته حفاظت و ایمنی بصورت اصولی در كلیة مراكز، در تأمین ایمنی قدم مؤثری برداشته شود.

معاونت نگهداری

مدیریت مهندسی

فصل اول:

كلیات

  • هدف:

استاندارد كردن انتخاب، مكانیابی، نصب و فاصله گذاری اجزاء سیستم های اعلام و اطفاء حریق جهت حفاظت از حریق در مراكز نگهداری لجستیك سپاه می باشد.

  • منظور:

منظور از تهیه جزوه ارائه روشهای اصولی جهت رسیدن به هدف مذكور می باشد كه این روشها عبارتند از:

الف – ارائه روش صحیح انتخاب سیستم اعلام و اطفاء حریق به منظور انتخاب صحیح سیستم توسط كارشناس.

ب- ارائه روش صحیح نصب و فاصله گذاری كاشفها و نازلها جهت كنترل نصب صحیح توسط كارشناس.

ج- ارائه روش صحیح نگهداری و آزمایش سیستم های اعلام و اطفاء حریق توسط كارشناس.

د- ارائه فرمهای بازرسی از سیستم های اعلام و اطفاء حریق جهت بازرسی از سیستم های مراكز نگهداری.

  • تعاریف اصطلاحات

الف- سیستم های اعلام حریق

  • اعلام حریق

به كلیه خبرهایی كه در صورت بروز خطر آتش سوزی به صور مختلف منتشر گردد اعلام حریق گویند.

  • سیستم های اعلام حریق اتوماتیك

به مجموعه ای از تجهیزات كه بصورت اتوماتیك هر گونه حریقی را كشف و علائم خطر تولید می كنند سیستم های اعلام حریق اتوماتیك می گویند.

  • سیستمهای اعلام حریق از لحاظ نوع علائم هشدار دهنده

علائم هشدار دهنده سیستمهای اعلام حریق به دو گونه كلی سمعی و بصری تقسیم بندی می گردند كه عبارتند از:

سمعی: علائمی كه با ایجاد صوتی مانند آژیر و زنگ و یا پیام اعلام خطر می كنند.

بصری: به علائمی كه بصورت تصویری و نوری جهت اعلام خطر به كار می روند می گویند.

  • علائم صادره از سیستم های اعلام حریق

انواع علائم:

علائمی كه از سیستم های اعلام خطر ممكن است صادر شود به 3 نوع كلی تقسیم می شود كه عبارتند از:

الف- علائم بروز اشكال: كه در صورت بروز اشكال در سیستم بوجود می آید.

ب- علائم خطر: كه در صورت بروز حریق بوجود می آید.

ج- علائم تخلیه: علائم خاص بصورت آلارم و یا پیچ كه در صورت نیاز به تخلیه افراد ساكن در محل خطر تولید می گردند.

نوع علائم صادره:

علائم صادره به سه گونه زیر دسته بندی می شوند:

الف- علائم كد بندی نشده: علائمی كه بصورت دائم و یكنواخت سمعی و بصری پخش گردند مانند بصدا درآمدن آژیر و زنگ و یا روشن و خاموش شدن چراغ خطر.

ب- علائم كد بندی شده: علائمی بصورت منقطع كه پیامهای خاص را اعلام می نمایند.

ج- علائم بصورت پیام: علائمی كه از سیستم های صوتی (پچ) بصورت های زنده و یا ضبط شده در صورت بروز خطر پخش می گردند.

  • انواع سیستم های اعلام حریق

سیستم های اعلام حریق به دو نوع كلی دستی و اتوماتیك تقسیم می شوند كه عبارتند از:

سیستم های اعلام حریق دستی:

سیستم هایی كه جهت اعلام حریق در ساختمانهای مختلف از آنها استفاده می شود و دارای انواع بلندگو، آیفون و آژیر می باشند، از مهمترین و پُر استفاده ترین این سیستم ها سیستم های شیشه شكن می باشد.

سیستمی كه در آن اعلام حریق توسط دست با شكستن شیشه كابین مخصوص اعلام خطر انجام می شود و بلافاصله بعد از شكستن شیشه آژیر خطر به صدا در می آید و در برخی موارد بعد از شكستن شیشه دكمه باید كشیده و یا فشار داده شود، آژیر این سیستم ها تا زمانی كه قطع نگردد به ایجاد صدا ادامه خواهد داد.

سیستم های اعلام حریق اتوماتیك

به سیستم هایی كه بصورت اتوماتیك آتش را كشف و اعلام می كنند می گویند.

از این سیستم ها در مكانهای كم رفت و آمد مانند انبارها و یا محوطه هایی كه هنگام شب خالی می مانند استفاده می كنند این سیستم ها مجهز به كاشفهای حریق می باشند و این كاشفها از مهمترین قسمتهای این سیستم ها به حساب می آیند.

  • كاشفهای سیستم های اعلام حریق

كاشف:

وسیله ای است كه به یكی از فرآورده های حاصل از حریق (حرارت، دود و شعله و گاز) حساس بوده و بلافاصله بعد از دریافت یكی از آنها علائمی را به سیستم هشدار دهنده ارسال می نمایند.

انواع كاشفها:

كاشفها با توجه به محصولات حریق (حرارت، دود، شعله و گاز) طراحی می شوند و بطبع دارای انواع حرارتی، دودی، شعله یاب و گازی می باشند.

الف- كاشفهای حرارتی:

این كاشفها به حرارت حاصل از حریق حساس بوده و در انواع حرارت ثابت، توازن حرارتی، حرارت افزایشی مركب و ترموالكتریك وجود دارند. كه بسته به نوع به مقدار ثابتی حرارت یا مقداری افزایش از پیش تعیین شده حساس می باشند.

ب- كاشفهای دودی:

كاشفهایی كه به دود حاصل از آتش حساس می باشد و در انواع یونیزاسیون و فتوالكتریكی وجود دارند، این كاشفها در زمان سریعتری آتش را كشف می كنند و عبارتند از:

كاشفهای دودی یونیزاسیون:

این كاشفها دارای مقدار كمی ماده رادیو اكتیو هستند كه هوای داخل محفظة بین دو الكترود خود را یونیزه می نمایند و جریان بسیار محدودی در بین دو الكترود بوجود می آورند در نتیجه یك حساسیت الكتریكی در این كاشفها بوجود می آید و با وارد شدن دود به داخل محفظه این جریان كم و یا قطع می گردد و منجر به آلارم و كشف آتش و اعلام حریق می شود. این كاشفها در دو نوع اتاقك مجزا و اتاقك باز (نرمال) وجود دارند.

كاشفهای دودی فتوالكتریك:‌

این كاشفها براساس كاهش یا قطع و یا بازتابش نور كار می كنند و دارای دو نوع می باشند كه عبارتند از:

نوع 1- كاشهای دودی نوری:

این كاشفها كه در آنها از نورهای مرئی استفاده می شود تضعیف نور و بازتابش می باشند كه نوع تضعیف نور به كاهش نور رسیده به گیرندة كاشف حساس می باشد و نوع بازتابش به نور بازتابش شده در اثر برخورد با ذرات معلق در هوا (دود) حساس می باشد.

نوع 2- كاشفهای دودی لیزری:

این كاشفها شباهت زیادی به كاشفهای نوری داشته با این تفاوت كه به جای دستة نور مرئی از یك پرتو لیزری استفاده می شود، این كاشفها علاوه بر كشف دود، به حرارت های ناشی از حریق نیز آلارم ایجاد می نمایند، زیرا این حرارت موجب حركت هوا شده و باعث شكست پرتو می گردد.

ج- كاشفهای شعله ای:

كاشفهای شعله ای بر مبنای حساسیت نسبت به شعله و تشعشعات قابل روئیت شعله یا غیر قابل روئیت توسط چشم انسان كار می كنند این كاشفها به پرتوهای مادون قرمز، ماوراء بنفش حاصل از اشعه حساس بوده و دارای چهار نوع مادون قرمز، ماوراء بنفش، فتوسلی و كوپل نوری می باشند.

د- كاشفهای گازی:

در این كاشفها ماده ای است كه سرعت اكسیداسیون گازهای حاصله از آتش سوزی را افزایش می دهند، افزایش درجه حرارت در اثر اكسیداسیون سریع گاز، توأم با افزایش حرارت و تحریك عنصر حساس به حرارت بوده و باعث كشف حریق و ایجاد آلارم می گردد.

انتخاب كاشفها:

فرآیندی كه باید در آن كاشف مورد نیاز سیستم اعلام حریق با توجه به انواع حریقهای احتمالی محل، تغییرات شرایط محیط، حجم فضا، شرایط رفت و آمد در آن، سیستم تهویة هوا، وجود جریان هوا در محیط، وجود دودهای تجهیزات نظیر خودروها، آشپزخانه و غیره انتخاب شود.

ب- سیستم های اطفاء حریق

  • اطفاء حریق:

به كلیه اقداماتی كه جهت كنترل و مبارزه با آتش سوزی انجام می شود اطفاء حریق گویند.

  • سیستم های اطفاء حریق اتوماتیك:

به مجموعه تجهیزاتی كه بطور ثابت در محل جهت كشف، كنترل، اطفاء سریع آتش سوزی و حفاظت از مناطق خطر مورد استفاده قرار می گیرند سیستم اطفاء حریق اتوماتیك می گویند.

  • انواع سیستم های اطفاء حریق از نظر مواد اطفائی:

سیستم های اطفاء حریق از نظر نوع مواد اطفائی در 4 گونه زیر وجود دارند كه عبارتند از:

سیستم های اطفاء حریق آبی:

سیستم هایی كه در آنها جهت اطفاء حریق از آب استفاده می شود، این سیستم ها جهت اطفاء حریق مواد خشك و جامد به كار می رود.

سیستم های اطفاء حریق مواد شیمیایی خشك (پودر خشك):

سیستم هایی كه در آنها جهت اطفاء‌ حریق از پودر خشك استفاده می شود این سیستم ها جهت اشتعال وسایل الكتریكی و در نوع پودر مخصوص جهت حریق فلزات قابل اشتعال و از پودر چند منظوره جهت اطفاء اكثر حریق ها استفاده می شود.

سیستم های اطفاء حریق مواد شیمیایی تر (كف):‌

سیستمی كه در آن جهت اطفاء حریق از كف استفاده می شود این سیستم جهت اطفاء حریق نوع دوم یعنی آتش سوزی مایعات قابل اشتعال كاربرد دارد.

سیستم های اطفاء حریق گازی (دی اكسید كربن):

سیستمی كه در آن جهت اطفاء حریق از گازهای خفه كننده مانند (Co2) دی اكسید كربن استفاده می شود این سیستم جهت حفاظت خطر آتش سوزی های جامدات قابل اشتعال و مایعات و وسایل الكتریكی كاربرد دارد.

  • انواع سیستم های اطفاء حریق از نظر عملكرد:

سیستم های اطفاء حریق از لحاظ عملكرد به دو نوع غرق كامل و كاربرد موضعی تقسیم می شوند كه عبارتند از:

سیستم اطفاء حریق غرق كامل:

سیستمی كه از آن در مكانهای مسدود و بسته جهت كنترل خطر و حفاظت مكان استفاده می شود در این سیستم كل فضای حفاظتی در صورت بروز خطر انباشته از مواد اطفاء می گردد.

سیستم اطفاء حریق موضعی:

سیستمی كه از آن در مكانهای باز جهت كنترل خطر و حفاظت خطر در قسمتی از فضا استفاده می شود در این سیستم در صورت بروز خطر مواد اطفائی فضای اطراف منطقة خطر را پوشش می دهند.

  • اجزاء سیستم های اطفاء حریق

هر سیستم اطفاء حریق دارای یك سری اجزاء می باشد كه این اجزاء شامل مخزن مواد اطفائی، لوله كشی و اتصالات، نازلها، وسایل راه اندازی و غیره می باشند.

مخزن مواد اطفائی:

مخازنی كه در آنها مواد اطفاء جهت مواقع مورد نیاز ذخیره می شود، این مخازن به شكل كروی و استوانه ای ایستاده و یا افقی می باشند.

لوله كشی و اتصالات:‌

لوله ها وسایلی هستند كه جهت انتقال مواد از مخزن به محل تحت حفاظت به كار می روند با توجه به نوع مواد اطفائی دارای ویژگیهای خاصی باشند.

اتصالات شامل وسایلی هستند كه لوله ها را به مخزن و یا به هم متصل می كنند و یا موجب تقسیم مواد اطفائی در شبكه لوله كشی می شوند.

نازلها:

وسایلی كه موجب پرتاب و یا پخش مواد اطفاء بر روی حریق و یا لوازم در خطر حریق در محل حفاظت شده می شوند و در انواع آب پاش، پودر پاش، پخش كننده گاز و كف ساز وجود دارند.

وسایل راه اندازی:

كلیه وسایلی كه موجب راه اندازی سیستم به محض كشف وقوع خطر حریق می شوند و در انواع كاشفهای حریق اتوماتیك، راه اندازی دستی، راه اندازی ذوبی و محفظه شیشه ای، حرارتی و غیره می باشند.

  • عوامل دفع مواد در سیستم های اطفاء حریق

در سیستم های اطفاء حریق عامل پرتاپ مواد شامل پمپ، مخازن مرتفع و گاز دفع كننده می باشد. از پمپ در سیستم های آب و كف و از گاز دفع كننده و سیستم های گازی و پودری و از مخازن مرتفع در سیستم های آب و كف استفاده می شود.

  • بازرسی

تعریف بازرسی:

بازرسی عبارت است از نظارت دقیق و مستمر بر اجرای امور و حصول اطمینان از نتایج كار تشكیلات كه دارای دستورالعمل و شرح وظایف مشخص باشد كه از وظایف فرماندهان و مسئولان امر غیر قابل تفكیك بوده و یكی از وظایف اصلی آنان را تشكیل می دهد و بدینوسیله است كه می توانند به اجرای طرحها و از نیل به اهداف، اطمینان حاصل نمایند، با انجام بازرسی است كه بر اجرای دقیق طرحها نظارت و در صورت لزوم نسبت به تجدید نظر در آنها و تصحیح خطا و اشتباه مجریان اقدام می گردد بازرسی یك عمل مداوم و مستمر بوده و هر گونه وقفه در آن به هدف و مأموریت سازمان لطمه وارد خواهد ساخت.

منظور از بازرسی:

حصول اطمینان از چگونگی اعمال مدیریت و اجرای صحیح وظایف و تشخیص كارایی واحدها در قبال وظایف و مأموریت محوله می باشد.

مفهوم بازرسی:

كشف و تشخیص محاسن، معایب، انحراف، نحوه اداره امور (انجام وظیفه) از طریق تجزیه و تحلیل گزارشات و نتایج بازرسی بوده و نهایتاً پیشنهاد تشویق و تنبیه پرسنل براساس كارهای انجام شده ذیل:

الف- كوشش برای حداكثر بهره گیری از امكانات موجود.

ب- استعدادجویی و كاوش جهت شناخت توانائیهای بالقوه و بالفعل افراد.

ج- دادن مسئولیتی برابر شرایط و عوامل و معیارهای اسلامی به اهل خود.

د- دادن و واگذاری مسئولیت ها برابر توان و استعداد افراد.

هـ- برآورد و تأمین استعدادهای لازم جهت واگذاری مسئولیتها.

و- تقویت سیستم تشویق و تنبیه و در نتیجه افزایش راندمان كار.

اهداف بازرسی

اهداف بازرسی در لجستیك را می توان به شرح ذیل بیان كرد:

الف- نظارت بر اجرای مأموریت صحیح.

ب- نظارت بر اجرای صحیح آیین نامه ها، ضوابط، برنامه ها و دستورالعمل های مصوب و مورد عمل در سطح لج.

ج- بررسی عینی مقررات، روشها، سیستم ها و شیوه های اجرایی و در صورت نیاز ارشاد، هدایت و همچنین شناخت تنگناها و نارسائیها و نهایتاً تجدید نظر، تحول و اصلاح.

د- افزایش توان لجستیكی یا افزایش قدرت كارائی سیستم اعلام و اطفاء حریق.

هـ- توجیه رعایت اصول مدیریت به منظور حصول اطمینان از حداكثر بهره گیری از نیروی انسانی با توجه به تجهیزات و تداركات.

و- ارزیابی و تشخیص میزان كارائی مسئوولان و پرسنل در جهت انجام وظایف محوله به آنان.

ز- ایجاد تحرك لازم در تشكیلات به منظور احساس مسئولیت بیشتر مسئوولان در انجام امور محوله به آنان.

ح- وادار كردن پرسنل به تفكر بیشتر در جهت افزایش كیفیت و كمیت كار از طریق كاربرد علوم و تكنولوژی و هماهنگ كردن سیستم های اعلام و اطفاء حریق با پیشرفتهای روز.

ط- ارزیابی و برآورد كمبودها، موانع و تلاش در جهت رفع آنها.

فرق بین بازدید و بازرسی:

بازدید یك دید سطحی و شیوه ابتدائی برخورد و یا به عبارتی برخورد اولیه می باشد و می توان در حالت كار اسم آنرا تحقیق اولیه نامید. ولی بازرسی همان بازدید می باشد به اضافه اینكه این بازدید با یك دید وسیعتر و با یك ظرافت و ریزبینی خاص كه آنهم بایستی بوسیله متخصصین مربوطه با دانش فنی آن كار، صورت پذیرد بطوریكه تمام اجزاء و ریزكاریها را شامل شود، و مورد سئوال و ارزیابی قرار دهد و می توان در حالت كلی اسم آنرا تحقیق ثانویه نامید. در بازدید، مسیر را، رده بازرسی شونده مشخص می كند و معمولاً جاهایی هدایت می كند كه در آنجا هیچ مشكلی وجود ندارد ولی در بازرسی، بازرس خودش مسیر حركت را مشخص می كند و هر لحظه هم می تواند مسیر را عوض نماید.

و...

جهت دریافت فایل نگهداری مهندسی مدیریت لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 6,000 تومان

خرید

برچسب ها : نگهداری , مهندسی , مدیریت , نگهداری مهندسی , نگهداری مهندسی مدیریت , مهندسی مدیریت

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر