امروز: شنبه 26 آبان 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
دسته بندی صفحات
بلوک کد اختصاصی

ارزیابی رضایت مندی مشتریان شرکت دارو سازی ثامن

ارزیابی رضایت مندی مشتریان شرکت دارو سازی ثامندسته: مدیریت
بازدید: 52 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 101 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 131

كشور ایران به دلیل طیف وسیع گیاهان دارویی موجود در آن و سابقه مثبت استفاده از گیاهان دارویی و رویكرد بیماران به این شیوه درمان و همچنین وجود عطارها و اطباء سنتی در سطح شهرهای كوچك و بزرگ باعث شد تا ایجاد كارخانجات پیشرفته داروئی به عهده تعویق بیافتد و تولید داروهای شیمیایی در داخل كشور بسیار ناچیز بوده و اكثر داروهای مورد نیاز شبكه مصرف از طریق وا

قیمت فایل فقط 5,900 تومان

خرید

 ارزیابی رضایت مندی مشتریان شرکت دارو سازی ثامن

مقدمه

كشور ایران به دلیل طیف وسیع گیاهان دارویی موجود در آن و سابقه مثبت استفاده از گیاهان دارویی و رویكرد بیماران به این شیوه درمان و همچنین وجود عطارها و اطباء سنتی در سطح شهرهای كوچك و بزرگ باعث شد تا ایجاد كارخانجات پیشرفته داروئی به عهده تعویق بیافتد و تولید داروهای شیمیایی در داخل كشور بسیار ناچیز بوده و اكثر داروهای مورد نیاز شبكه مصرف از طریق واردات تأمین گردد، تا قبل از پیروزی انقلاب بیشتر داروها از كشورهای آمریكا و آلمان وارد كشور می‌شد و معدود شركتهای تولیدكننده دارو در كشور تحت لیسانس  شركتهای معروف كشورهای فوق به تولید دارو در داخل كشور با استفاده از فن آوری و اطلاعات آنها می‌پرداختند و كمترین كار تحقیقاتی در زمینه داروسازی و طرح ژنریك داخلی دارو انجام می‌پذیرفت.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی‌و ایجاد تحریم‌های اقتصادی، شركتهای دارویی جزء طرحهای مهم دهه انقلاب محسوب و بخصوص ایجاد دو شركت بزرگ ساخت محلولهای تزریقی در شهرهای مشهد و تبریز در دستور كار دولت قرار گرفت.

البته در كنار شركتهای دارویی تولیدكننده محلولهای تزریقی، شركتهای دارویی دیگری نیز جهت تولید انواع قرص، كپسول و شربت به بهره برداری رسید.

شركت داروسازی ثامن از سال 1364 بصورت طرح توجیهی و انتخاب زمین شروع به فعالیت و در سال 1372 توسط رئیس جمهور وقت جناب آقای‌هاشمی‌رفسنجانی افتتاح گردید.

در ابتدا و به دلیل حجم كم داروهای تزریقی در بازار، تنها نیاز شركت، تولید هرچه بیشتر انواع سرم و عرضه به بازار بود، ولی به تدریج و با افزایش تولید و پایان دوره خاص ناشی از جنگ تحمیلی، شركت داروسازی ثامن، توجه به نیازهای مشتریان را سرلوحه كار خود قرار داده و با تشكیل یك تیم از متخصصان به عنوان واحد ارزیابی رضایت مندی مشتریان و خدمات پس از فروش اولین قدم در این راستا را برداشت.

اكنون كه تعداد شركتهای تولیدكننده روبه افزایش و امكان ورود شركتهای خارجی به بازار ایران بسیار محتمل می‌باشد، توجه به نیازمندیهای كیفی و كمی‌محصول و تطابق آن با نیازهای مشتریان بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

بیان مسأله یا موضوع تحقیق

ارزیابی رضایت‌مندی مشتریان، شركت داروسازی ثامن، در طی یك دوره دوماهه از سطح بیمارستانها و داروخانه‌های سطح شهر مشهد می‌باشد.

ضرورت انجام تحقیق

خوشبختانه كشور در زمینه محلولهای تزریقی (سرم) و آب مقطر جهت تزریق انواع آمپولها به خودكفایی نسبی رسیده است و دولت جهت حمایت از تولیدكنندگان داخلی از واردات این نوع محصولات جلوگیری می‌نماید، البته واردات فرآورده‌های تزریقی به دلیل حساسیت پزشكی آن و امكان ورود انواع بیماریهای واگیر مثل ایدز و هپاتیت بسیار با احتیاط انجام می‌شود.

در حال حاضر سالانه حدود 70000000 واحد سرم در حجم‌های 500CC و 1000CC و 3000CC و 150000000 واحد آب مقطر در حجم‌های 5CC و 10CC توسط شركتهای تولیدكننده به بازار داخلی عرضه می‌شود و با توجه به قریب الوقوع بودن ورود شركتهای دیگری به بازار تولید این محصولات، لزوم هرچه بیشتر تحقیقات بازاریابی و توجه بیش از پیش به رضایت‌مندی مشتریان احساس می‌گردد.

لذا یك شركت تولیدی می‌بایست ضمن ارائه یك محصول با كیفیت، به نیازمندیهای كیفی و كمی‌محصول نیز توجه داشته باشد.

تحقق چنین دستاوردی جز با اعمال مدیریت صحیح و استفاده از تكنولوژی پیشرفته و در فضای تولید مناسب و توجه به فیدبك نظرات مشتریان ممكن نمی‌باشد، درحالیكه در صورت تغییر بینش و فعالیت علمی‌می‌توان محصولات متنوع و قابل رقابت در بازارهای جهانی تولید نمود و از طریق توسعه این صنعت علاوه بر ارزآوری فراوان برای تعداد زیادی از افراد جامعه اشتغال نیز ایجاد نمود، كه این گام با سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی‌در جهت توسعه صادرات غیرنفتی و اولویت ایجاد اشتغال در جامعه جوان كشور ایران هم راستا خواهد بود.

هدف از مطالعه موضوع

  1. دستیابی به تصویر وضعیت موجود بویژه ترسیم مسائل و مشكلات مشتریان در ارتباط با محصولات تولیدی شركت.
  2. كمك به سیاست گذاران در امر تولید و توجه بیشتر به نظرات مصرف‌كنندگان.
  3. فراهم آوردن مبنایی برای مراجعه استفاده‌كنندگان در زمینه ارزیابی رضایت‌مندی مشتریان، به دلیل اطلاعات جمع آوری شده در این خصوص.
  4. جلب توجه دست اندركاران تولید و پرسنل واحد فروش به ضرورت تحول در بینش و شیوه‌های انجام كار و تطبیق هرچه بیشتر آن با نظریات مشتری.

پیشینه تحقیق

جدید بودن موضوع تحقیق، یكی از ویژگی‌های این پژوهش می‌باشد. درخصوص ارزیابی رضایت‌مندی مشتریان در صنعت دارویی كشور پژوهش‌های اندكی در دانشگاهها صورت گرفته است و تحقیقات قبلی بصورت كلی صنعت دارو را شامل می‌شده و به طور اختصاصی به وضعیت مصرف محلولهای تزریقی كه مصرف‌كنندگان خاص (پرستاران و پزشكان) دارد، پرداخته نشده است. البته طرحهای تحقیقاتی دیگری در شركتهای دارویی بنام طرح مطالعاتی ارتقاء كیفیت، بهره‌وری و كاهش ضایعات توسط مدیریت واحدهای تولیدی انجام پذیرفته است، همچنین نمایشگاههای ملی و بین المللی نیز مثل تهران مد در جهت ارتباط نزدیك با مشتریان برگزار می‌گردد.

فرضیات

باتوجه به بررسی‌های مقدماتی، مطالعات كتابخانه ای، نقطه نظرات ارائه شده مشتریان و متخصصان و عوامل مؤثر دیگر فرضیات زیر ارائه می‌گردد:

قوانین و مقررات وارداتی موجود در كشور از تولیدكنندگان داخلی حمایت می‌كند.

تولیدكنندگان محصولات دارویی و بخصوص محلولهای تزریقی از دانش و فنون بازاریابی آگاهی لازم را دارند.

محصولات تزریقی از كیفیت مناسب برای بازار داخلی و حتی برای صادرات برخوردار می‌باشد.

روشهای نوین تولید (فن آوری جدید) فرآورده‌های تزریقی از سوی تولیدكنندگان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

محصولات دارویی و محلولهای تزریقی تولید شده رضایت مشتریان را به لحاظ كیفیت و قیمت برآورده می‌سازد.

محصولات تولیدی و محلولهای تزریقی از تنوع و فراوانی لازم در سطح جامعه برخوردار می‌باشد.

تعریف عملیات متغیرها

 = متغیر تابعf(متغیرهای مستقل)

متغیر تابع: فروش

متغیرهای مستقل: نحوه تولید، قیمت، كیفیت، نحوه عرضه، بازاریابی، بازخورد نظریات مشتریان، خدمات پس از فروش.

نوع تحقیق و دلایل آن:

در این تحقیق با استفاده از اسناد و منابع كتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات آماری و تاریخی اقدام شده و نیز از طریق پرسشنامه به بررسی فرضیه‌ها اقدام گردیده است.

ابزار گرد آوری داده‌ها

در این پژوهش اطلاعات از طریق پرسشنامه و دیگر منابع كتابخانه ای صورت گرفته است.

جامعه آماری

شامل بیمارستانها و داروخانه‌های سطح شهر مشهد می‌باشد.

مراحل انجام تحقیق

پس از انتخاب موضوع با استفاده از تجربیات شخصی و ارتباط كاری با موضوع فرضیه‌ها را تنظیم نموده و با توجه به آنها اقدام به طراحی پرسشنامه و انجام آن گردید. در كنار آن به جمع آوری مطالب كتابخانه ای پرداخته شد.

تعریف مفاهیم

محلولهای تزریقی: دربرگیرنده كلیه فرآورده‌هایی است كه توسط عمل تزریق به بیمار نیازمند به انواع فرآورده‌های دارویی، از طریق سیستم گردش خون و توسط ست تزریق، تزریق می‌گردد، این محلولها شامل انواع سرمهای غذایی مثل محلولهای قندی، نمكی و رینگر، همچنین آنتی بیوتیك‌ها و محلولهای مخصوص بیماران دیالیزی و غیره می‌باشد.

ست تزریق: وسیله ایست كه برای تزریق محلولهای تزریقی به داخل ورید استفاده می‌شود و دارای انواع مختلفی مثلاً برای كودكان یا اطاق عمل و خون می‌باشد.

اطاق تمیز ، Clean Room : معمولاً در صنایع دارویی، با توجه به حساسیت فرآورده‌های تولیدی بخصوص محلولهای تزریقی، اتاق یا سالنهای پركن كه حساسترین قسمت خط تولید نیز می‌باشد، می‌بایست به لحاظ تعداد پارتیكل (ذره) موجود در فضای آن و همچنین تهویه‌های داخلی آن دارای سیستم فیلتراسیون و تبادل هوای مثبت از داخل به خارج (Air condition +) باشد و این فیلترهای میكرونی كه در مسیر كانالهای ورودی هوا قرار می‌گیرد، نسبت به كلاس اتاق تمیز كه از كلاس 100 تا كلاس 100000 متغیر می‌باشد، قابل استفاده خواهد بود.

فیلترهای میكرونی: فیلترهای میكرونی، عبارت از یك سری الیاف سنتیك می‌باشد كه قادر است از ورود میكروب یا ذرات معلق در هوا یا محلول كه اندازه آن در حد یك یا چند میكرون می‌باشد، به داخل سیستم محافظت شده، جلوگیری نماید. فیلترهای میكرونی بسته به حساسیت و كلاس اطاق تمیز طراحی و در مسیر ورودی‌های اتاق تمیز كارگذاشته می‌شود. این فیلترها می‌بایست پس از مدتی تعویض گردد، در غیر اینصورت باعث افت فشار هوای مثبت در داخل اتاق تمیز خواهد شد.

سالن پركن یا فیلنیگ: یك اتاق تمیز است كه دستگاههای پركن محلولهای تزریقی در آن قرار دارند و تنها قسمتی است كه محلول با فضای بیرون برای مدت كوتاهی در تماس خواهد بود و به همین لحاظ فضای سالن پركن می‌بایست استریل (پایروژن فری) باشد. پرسنل مشغول به كار در سالن پركن از لباسهای مخصوص استفاده نموده و كلاه خاصی بر سر خواهند داشت و همچنین مقررات خاص ورود و خروج برای آنها وجود دارد. همچنین برای ورود و خروج هر دستگاه یا ابزاری به داخل سالن پركن قوانین و مقررات از پیش تعیین شده بین المللی وجود دارد. كه به استانداردهای USP یا BP معروف هستند.

استانداردهای USP یا BP : در صنایع ساخت محلولها یا فرآورده‌های تزریقی یك سری استانداردهای خاص تعیین شده كه برای تمام شركتها، جدا از ملیت و مرزهای جغرافیایی لازم الاجرا است، استانداردهای USP مربوط به آمریكا و استانداردهای BP مربوط به اروپا می‌باشد.

محدودیت‌ها- موانع و مشكلات تحقیق

در راستای مراحل تهیه و تدوین تحقیق به عمل آمده تعدادی موانع و محدودیت وجود داشته است كه مهمترین آنها عبارت بودند از:

عدم امكان كسب نظر از استفاده‌كنندگان نهایی (End Users) یا بیماران كه با انواع محلولهای تزریقی تحت درمان قرار می‌گیرند. بدین جهت كه در انتخاب نوع فرآورده كه برای درمان آنها مورد استفاده قرار می‌گیرد، صاحب نظر نمی‌باشند و صرفاً با تجویز پزشك و انتخاب پرستار درمان انجام می‌شود. بنابراین استفاده‌كنندگان نهایی را می‌توان پزشكان و پرستاران قلمداد نمود و رضایت مندی آنان را مورد ارزیابی قرار داد.

نبودن منابع جامع و كامل برای دستیابی آسان به اطلاعات درخصوص موضوع تحقیق.

بخش اول: آشنایی با صنعت داروسازی و ساخت محلولهای تزریقی

1- تاریخچه

مسلمانان در سایر علوم طبیعی وابسته به پزشكی از قبیل داروسازی (صیدله)، گیاه شناسی (علم الحشائش)، علم الحیوان و ....به پیشرفتهایی دست یافتند زیرا همه ی این علوم در علم طب به كار می‌آید و دانش آنها برای تكیمل فن طب لازم است. داروسازی از فروع پژشكی است و از تاریخ به قدمت تاریخ انسان برخوردار است استعمال گیاهان به عنوان دارو در سراسر تاریخ مرسوم بوده و ثبت شده است. داروسازی (علم الصیدله) نزد دانشمندان قرون وسطی به نامهای بسیاری از جمله الادویه، علم المفردات، علم العقایید و اقراباذین و غیره نامیده شده است. در قدیم پزشكان شربتها و عصاره‌ها را خود می‌ساختند و گیاهان را نیز جمع آوری و انبار می‌كردند و نباتات و غیره نظارت شخصی خود حفظ می‌كردند و این روش تا قرن ششم میلادی ادامه داشت. از قرن نهم میلادی به بعد علاقه به گیاهان دارویی به شدت اوج گرفت و حكیمانی مانند مه سو (Mesue) ورازی و ابن سینا پیشگامان آن بودند. از این تاریخ به بعد اسناد و سوابق مكتوب در دست است. طب گیاهی با وصف دقیق گیاهان و قسمتهای مورد استفاده ی آن مقدار لازم و نوع بیماری كه باید درمان گردد. بر مبنای صحیحی قرار گرفت و پزشكان اسلامی‌در تركیب داروها به نسبتهای معین سرآمد شدند.

ادویه ی مركبه و شناخت مفردات طبی

جرجی زیدان می‌نویسد: (دانشمندان اروپا كه در رستاخیز خود در فن داروسازی مطالعه و تحقیق كردند دریافتند كه مسلمانان پایه گذار این علم بوده و آنان بوده اند كه برای نخستین بار روش های داروسازی را ترتیب داده و داروهای تازه ای را پیدا كردند) و آنها نخستین مردمی‌بودند كه به شكل امروزی داروخانه باز كردند.

صیدله، علم ادویه و شناخت داروهاست كه به انگلیسی (فارماكولوژی) نامیده می‌شود در آغاز پزشك .و داروشناس (صیدلانی)، هر دو یك شخص بودند.

در این علم از شناخت اشكال نباتات از جهت اینكه چینی، هندی، رومی، ایرانی و جز اینها بوده و از حوادث و معرفت آنها بحث می‌شود. ادویه ی مفرده به عقاقیر شناخته شد. و عربها نخستین مردمی‌بودند كه قراباذین (ادویه ی مركبه) را به شكلی كه اكنون در درست است، مرتب ساختند. دلیل این مطلب هم، اسامی‌پاره ای از داروها و گیاهانی است كه همان اسامی‌عربی و هندی و فارسی است كه عربها وضع نموده اند، مانند الكل كه از الكحول گرفته است. آگاهی به نحوه ی تهیه ی داروهایی كه پزشك تجویز می‌كرد، خود یك حرفه ی واجد اهمیت محسوب می‌شد. صیدله كه گاه به آن عطاره نیز گفته اند از قدیم شغلی آزاد و مایه احترام بود و لیكن همه داروشناسان درای اخلاق كریمه نبوده اند. برخی از آنها در ساختن و فروختن تقلب می‌كردند. از این رو مامون دستور داد كه امانت داروفروشان (صیادله) را امتحان كنند و معتصم عباسی نیز فرمان داد كه به دارو فروشی كه امانت او ثابت شد منشوری بدهند تا كار او مجاز شمرده شود. دارو فروش و امور مربوط به آن را تحت حسبه قرار داد.

از همان ابتدای كار اعراب بر اساس شیوه ی رایج در جندیشاپور دریافتند كه طبابت از داروسازی جدا است و داروسازی مهم است. ونیاز به تبحر و تخصص دارد و انجام آن برای كسی كه فقط طبابت بداند، میسر نیست، زیرا هرگز وقتی برای فرا گرفتن اصول آن نداشته است. بیمارستانهای بزرگ، داروسازانی داشتند كه فقط داروهای مورد نیاز بیماران خود را تهیه كرده و از روی نسخه در اختیار آنان قرار می‌دادند. این افراد حق طبابت نداشتند. اما در موارد عادی و در خارج بیمارستانها، پزشك معمولا خود نسخه را می‌پیچید و به هنگام عیادت بیمار همیشه مقداری دارو همراه داشت و در بسیاری از موارد هم طبیب به بیمار دستور های لازم جهت تهیه ی داروی مورد نیاز را داده و یا اینكه بیماران داروهای مورد نیاز خویش را از عطارها خریداری می‌كردند. در این مورد فروشنده شخصا موادی را كه عرضه می‌كرد می‌شناخت و یا خریدار خود انتخاب می‌كرد. از این رو چنانكه فی المثل از صیدله ی بیرونی، موجز ابن تلمیذ و بعضی ماخذ دیگر بر می‌آید در بیمارستانها حضور كسانی به عنوان صیدلانی مرسوم بود. ادویه مركبه را مسلمانان (اقراباذین) می‌خواندند. از آن جمله اقراباذین شاپور بن سهل، اقراباذین رازی و ابن تلمیذ

اقراباذین دیگری از آن طبیبی به نام ماسویه المارندی (مردینی) است، كه در بین غربیان به مسیو یونیور معروف است و ترجمه ی لاتین آن قرنها مرجع اطبای اروپایی بود. گویند همان ترجمه اساس و مبنای فارماكوپه نزد اروپاییها واقع گشت.

ماسویه مسیحی یعقوبی بود، با وجود عراقی بودن پس از مدتی اقامت در بغداد به مصر رفت و به دربار خلیفه ی فاطمی‌الحاكم راه یافت و در سال 406 هجری 1015 میلادی در سن نود سالگی در قاهره چشم از جهان فرو بست

او در دارو سازی دارای نفوذ و اعتبار است. بعدها در مغرب زمین به عنوان داروسازی دنیای مسیحیت به اشتهار رسید.

دارو شناسی در ایران

داروشناسان ایرانی در سده های پس از اسلام نیز در دارو شناسی پیشرفتهای بسیاری نمودند و بر فهرست داروهای گیاهی و یونانی شمار بسیاری افزودند

از دیر باز دانش ایرانیان نسبت به داروهای سنتی اعم از گیاهی و معدنی و حیوانی زبانزد ملل دیگر بوده است. ابن سینا قریب هشتصد دارو (یا ماده) در كتاب دوم قانون، اعم از معدنی و گیاهی و حیوانی آورده است

یكی از ابداعات داروسازان ایرانی در اعصار اسلامی، ساختن داروهای شیمیایی و تجزیه ی آن داروها بوده است. جادوگری و اعتقاد به خواص معجزه آسای برخی از داروها مخصوصا در ایران هیچوقت موجب نشد كه كارهای علمی‌در این زمینه متوقف بشود. محمد زكریای رازی برای آزمایش داروهایی كه می‌ساخت از میمون استفاده می‌كرد و غیاث الدین برای این كار ماكیان را به كار می‌برد. تعداد نوشته هایی كه داروشناسان ایرانی در باب دارویی و خواص آن نگاشته اند بسیار زیاد است. از نظر تاریخی اولین كتاب دارو شناسی فارسی را ابو منصور موفق هروی به نام (الادویه عن حقایق الادویه) نوشت و در آن كتاب 585 نوع دارو و توضیح داده شده است. كه مجموعه ای از داروهای هندی، ایرانی، سریانی، عربی و یونانی است. این كتاب قدیم ترین كتاب داروشناسی است كه به زبان فارسی نوشته شده است. و نسخه خطی آن، قدیمترین کتاب خطی فارسی است که در اروپا نگهداری می شود، این نسخه در وین است. اسدی شاعر در سال 1055 م نسخه ای از آن تهیه نموده است. تقریبا دویست سال بعد داروشناس بزرگ عالم اسلام ابن بیطار كتابی نوشت كه بر روی آثار نویسندگان بعدی تاثیر فروان به جا گذاشت. ارزنده ترین اثر اسلامی‌در داروشناسی، كتاب الصیدله، ابوریحان بیرونی است. آن را به عربی تالیف كرد و توسط ابوبكر كاشانی به زبان فارسی ترجمه شده است. این كتاب ثمره‌ی آخرین سالهای زندگی بیرونی است. تالیف عظیمی‌است مشتمل بر شرح 850 دارو كه آنها را از همه ی منابع موجود فراهم آورده است . نام داروها را به زبانهای یونانی، سریانی و سانسكریت وعربی و فارسی و گاه خوازرمی‌و سغدی و نظایر اینها ذكر نموده است. كتاب بیرونی سر مشقی برای كتابهای دارو شناسی بعدی بوده است اخیرا ماكس مایرهوف این اثر را زیر عنوان مقدمه ای در باب داروشناسی بیرونی معرفی كرده است كه شامل چاپ متن و ترجمه ای از مقدمه ی كتاب الصیدله فی الطب (كتاب داروسازی در پزشكی) بیرونی است. مایرهوف در مقدمه گفته است.: بیرونی از كتابهای فراوان داروسازی كه در زمان او در مشرق ایران موجود بوده، استفاده كرده است. این منابع شامل كتابهای اطبای یونانی و سریانی (از روی ترجمه های عربی) و اطبای جهان اسلام ونیز بعضی كتابهای هندی بوده است. سزگین نیز مقدار زیادی از این منابع را شرح داده است.مطالبی از كتاب الصیدله در حواشی كتاب منهاج البیان فی مایستعمله الانسان در ادویه ی مفرده تالیف ابن جزله (م 493 ق) آورده شده است

یك قرن بعد از بیرونی، ابن جزله كتاب مشابهی به ترتیب الفبایی تالیف كرد كه وسعت كتاب بیرونی را نداشت. جرجانی خود در كتاب ذخیره شرح می‌دهد كه اداره ی داروخانه ی بزرگ بها الدوله در خط رزم به عهده ی او سپرده شده بود و او در اثر مراجعه بسیار زیاد افراد فرصت پرداخت به سایر امور بالاخص تالیف كتاب را به دست نمی‌آورده است.

این موضوع نشان می‌دهد كه جرجانی در طی انجام مدیریت داروخانه لاجرم به طور مستقیم با گیاهان دارویی، مواد دارویی گیاهی و طبیعی و بالاخره ساخت داروهای تركیبی سرو كار پیدا نموده و با مطالعه، تجربه و انجام آزمایشهای مكرر در این شاخه از علم پزشكی نیز مانند سایر قسمتها دارای تبحر و اطلاعات وسیع می‌گردد كه در تدوین كتاب زبده الطب با دید وسیع علمی‌داروهای طبیعی را به سه دسته داروهای معدنی، گیاهی و حیوانی تقسیم بندی می‌نماید. این تقسیم بندی، هنوز از اصلی ترین دسته بندی داروهای طبیعی در جهان به شمار رفته و مورد استفاده می‌باشد جرجانی مطالب مربوط به زهر شناسی را در كتب الاغراض الطبیه، در كتاب سوم یعنی كتاب معالجات مورد بحث و بررسی قرار داده و در مورد درمان مسمومیت ها و مواد سمی‌توضیحات قابل توجهی ارائه می‌نماید

از مطالب جالب توجه در این زمینه نقل قولی است كه جرجانی نقل از روفس در مورد مسموم نمودن دیگران نموده و می‌نویسد.

(.....بعضی ملوك، كنیزكان را به زهر بپرورند، چنانكه خوردن آن ایشان را عادت شود و زیان ندارد، این از بهر آن كنند تا كنیزك را تحفه یا به حیله دیگر به خصمی‌یا دشمنی كه ایشان را بود برسانند تا به معاشرت آن كنیزك هلاك شوند و مزاج آن كنیزك چنان گردد كه آب دهان او همه جانواران را هلاك كند و اگر آب دهان او بر زمین افتد مگس نزدیك آن نشود)

شرح شناسایی تكامل ایجاد كننده ی مسمویمت در بیماران و وضعیت بالینی بیماران مسموم بسیار دقیق و نشان دهنده ی دقت نظر و دانش عمیق این پزشك عالیقدر در این زمینه می‌باشد. از نیمه اول سده ی ششم هجری كتاب تریاق ابن تلمیذ رونق یافت. از دیگر كتابهای مشهور او قراباذین است كه در بین پزشكان و داروسازان رواج داشته است. دوره ی مغول و صفویان اعصار طلائی داروسازی علمی‌محسوب می‌شود. داروهای چند خاصیتی زمان ماسویه، جای خود را به داروهای اختصاصی دادند. بررسی داروها و اثرات هر یك به صورت حرفه ای درآمد و در این میان گروهی بودند كه برای پیشبرد اهداف خود از هیچ كوششی كوتاهی نمی‌كردند. پادشاهان مغول به رغم وقت زیادی كه در انتخاب وزیران و پزشكان خود می‌كردند آدمهای فوق العاده خرافاتی و ساده لوح بودند. از جمله ارغون، كه تحت تاثیر حرفهای جوكی هندی و اعتقاد به داروهای سحرانگیز، اكسیر جوانی خواست و شیاد هندی برای او معجونی ساخت كه جان سالم از آن به در نبرد و فدای خرافات و ساده لوحی خود شد. طرز ساختن اكسیر جوانی جوكی هندی در كتابهای فارسی آمده است. البته جادوگری و اعتقاد به خواص معجزه آسای برخی از داروها مخصوصا در ایران هیچ وقت موجب نشد كه كارهای علمی‌در این زمینه متوقف شود. از كتابهای معتبر داروشناسی می‌توان از كتابهای اصول تركیب الادویه، الادویه المفرده و قوانین تركیب الادویه القلبیه نجیب الدین سمرقندی (م 61 ه) نام برد

كتابی به عربی به نام ملایسع الطبیب جهله، در باب ادویه ی مفرده و مركب از یوسف بن اسمعیل خوئی معروف به ابن كبیر كه در سال 711 ه تالیف شده است. و نیز كتاب اختیارات بدیعی، علی بن حسین انصاری ملقب به حاجی زین الدین عطار كه در سال 770 ه نوشته شده است نام برد.

از دیگر كتابهای داروشناسی كه تحت عنوان قراباذین آمده است می‌توان از قراباذین شفایی، فارسی در ادویه ی مركبه از محمد بن حسین شفایی قراباذین محمد هاشم معروف به علوی خان قراباذین اعظم و اكمل، محمد اكمل خان حفید محمد اعظم خان هندی، فارسی چاپ هند قراباذین سلطانی، حكیم میرزا احمد اختر هندی، به فارسی، چاپ هند. قراباذین كبیر، مجمع الجوامع و ذخائر التراكیب، محمد حسین شیرازی. قراباذین معصومی، معصوم بن كریم الدین طبیب شوشتری نام برد.

جهت دریافت فایل  ارزیابی رضایت مندی مشتریان شرکت دارو سازی ثامن لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 5,900 تومان

خرید

برچسب ها : ارزیابی رضایت مندی مشتریان شرکت دارو سازی ثامن , دانلود ارزیابی رضایت مندی مشتریان شرکت دارو سازی ثامن , ارزیابی رضایت مندی مشتریان , شرکت دارو سازی ثامن , داروشناسی , دارو شناسی در ایران , شرکت دارو سازی , مدیریت , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر