امروز: شنبه 26 آبان 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
دسته بندی صفحات
بلوک کد اختصاصی

استان فارس

استان فارسدسته: جغرافیا
بازدید: 60 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 35 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 47

پیشگفتار فارس نگینی درخشان در فرهنگ و تمدن ایران زمین یكی از زیباترین و نامدارترین شهرهای كشور ما با آن سابقه تاریخی مجموعه ای است از تمدن باستانی جهان شیراز وارث تمدن اقلیم پارس و مركز آن تخت جمشید نشانه ای است از هویت باستانی و سهم بسیار ارزشمند ایرانی در تمدن و فرهنگ وهنر جهان، شیراز با آن موقعیت خاص جغرافیایی كه سه فصل از فصل های سال از

قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

استان فارس

پیشگفتار

فارس نگینی درخشان در فرهنگ و تمدن ایران زمین یكی از زیباترین و نامدارترین شهرهای كشور ما با آن سابقه تاریخی مجموعه ای است از تمدن باستانی جهان.

شیراز وارث تمدن اقلیم پارس و مركز آن تخت جمشید نشانه ای است از هویت باستانی و سهم بسیار ارزشمند ایرانی در تمدن و فرهنگ وهنر جهان، شیراز با آن موقعیت خاص جغرافیایی كه سه فصل از فصل های سال از هوایی بهاری برخوردار است سرزمین شعر و شاعری است و دو مروارید درشت ادبیات جهان یعنی سعدی و حافظ از این سرزمین هستند و آرامگاه آنان محفل هر هنر دوستی است.

 درذهن مردم ، نام شیراز بدون شك نامی دور و خیال انگیز است كه نام این شهر در عالم وهم ، شنونده را تصاویری میافریند ، نماینده مناره های رویا انگیز و باغستانهای سحر آمیز و شرابهای شیرین گوارا و لیك در عالم واقع ، شیراز شهری است كهنسال و مركز استان فارس یعنی همان ایالتی كه بر كنار خلیجی با همین نام قرار گرفته شیراز شهری است كه ، در طی عمر دراز خویش خونریزیها و ویرانكاریهای بسیاری را شاهد بوده و بارها روی ویرانی دیده و باز تجدید عمارت شده ، این شهر چند صباحی زودگذر ، بهره مند از فر شاهان و سالیانی دیرپای نگران دور افتادگی و بی قدری خویش بوده است.

در میراث این شهر از مادیات خبری نیست بلكه همه به یكباره معنویت است و هنر ، هنر و زیبایی به عنوان پدیده ای الهام بخش و معنوی كه معنا بخش زندگی و در هنگام فتنه انگیزی ها و مصایب تسلی ده قلب آدمی است، تلاشم بر آن بوده است تا این جنبه های معنوی را در شرح حیات تنی چند از هنرمندان كه فرزندان راستین این دیار و سرمایه فخر جاودانی آنند تصویر نمایم.

كسانی كه در عصر هولناكترین زشتیها و پلیدیها ، آفرینندة زیبایی شدند و ما را این نكته آموختند كه چه سان می توان حیات این جهانی را ،‌درست در آن روزگارانی كه به ظاهر هیچ مفهومی بر آن متصور نیست معنایی بزرگ بخشید.

شیراز ، جمال ظاهری شهر و شهریان را با كمال معنوی شاعران و ادیبان و عالمان در هم آمیخته ، شهری كه در آن شور و شوق جوانان ، با عرفان عارفان و معرفت خاك نشینانش به هم پیوسته ، نه جوانانش هوس را بر عشق برتر شمرده و نه پیرش ، جوانی از یاد برده ، جوانانش به تدبیر پیران مشتاق و پیرش حافظ وار پیرانه سر به شور عشق ، شهره آفاق .

از خاك پاكش هم سرو باغ ارم رسته ، وهم سرو قامتان ادب و فضلیت اعصار و روزگاران كه نام و آثار و اوصافشان بر اوراق زرین هنر و دانش نقش شیراز ، صامت گویاست ، گویی از در و دیوارش نغمه هابه آسمان بلند است صدایش صدای سخن عشق است كه از حنجرة فرزندان سخنورش نه فقط در اقصی نقاط عالم ، بلكه در گنبد دوار فلك پیچیده و یادگاری ماندگار است كه انعكاس و پژواك صوتش ازدری به دری و از دیواری به دیوار دگر رسوخ یافته و منعكس شده است و تا ابد این صدای پر طنین در گوش جانها مترنم است .

مقدمه

بحث در مورد هنرمندان شیراز در این مبحث مختصر نمی گنجد و تأثیر غیر قابل انكار مردم این دیار و بویژه هنرمندان و نگارگرانش از آغاز تا كنون بر هنر این سرزمین جریان داشته است و بسیار بیش از این جای كنكاش تحقیق و تأمل دارد. در قرن 7 مصون ماندن شیراز از هجوم مغولها سبب گردید كه این خطه به عنوان محلی امن مورد توجه بسیاری از هنرمندان و دانشمندان قرار گیرد از آنرو كه بسیاری از هنرمندان و نگارگران دیگر مكاتب از شاگردان اساتید شیراز بوده اند. و اگر به گذشته دورتر و زمانی كه پارس پایتخت ایران بود بیندازیم متوجه می شویم كه نقاشی ورنگ آمیزی اشیا در این زمان رایج بوده و برای شناختن نقاشی ایرانی باید به نمونه های این دوره دقت كنیم نقش ها با قرینه و نظمی بسیار دقیق تركیب یافته اند، هر چهره با یك خط ظریف كه نیروی نهایی قیافه را با صراحت و نصوح نشان می دهد رسم شده است. خصوصیات بنیادین نقاشی ایرانی پایه گذاری شده است.

خصوصیات هنر این دوره كه نشانگر ایرانی بودن است هنری دور از خشونت، همراه با ظرافت است كه علاقه  به ترسیم  درختها و مرغهای خیالی و اشكال ذهنی و زیبا هستند و هنرمند ایرانی به كمك اندیشه های ذهنی خود كاری كرده و به جوهر واقعی اشیا اهمیت بسیاری داده و كارش هرگز تقلیدی از طبیعت نبوده است و اشكال و طبیعت به آن شكل حقیقی موجود در طبیعت برایشان مطرح نبوده است و این خصوصیات ادامه یافته تا قرنهای متمادی و در مكاتب مختلف نقاشی ایرانی كه مكتب شیراز و هنرمندان شیراز بیش از دیگران با روح ایرانی آن ارتباط برقرار كرده اند و این را كاملاً در بررسی نقاشی این خطه می توان دید.

گر چه اكنون مانند بسیاری از عرصه های دیگر، نقاشی از امروز ما هم گذشته خود تا حد زیادی جدا شده است و دچار سردرگمی است ولی با پشتوانه غنی فرهنگی و هنر كشور ما بعید بنظر می آید كه این سرگشتگی مدتی طولانی ادامه یابد.

راهبران و رهروان مكتب گل

از پس یك دوران نسبتاطولانی آشوب و ناآرامی و عدم امنیت اجتماعی در ایران ،‌به دلیل حمله افغان ها و سقوط خاندان صفوی ، سوای فروپاشی بسیاری ازمبانی اجتماعی ، هنر و فرهنگ نیز كه نمی بایست و نمی تواند ، جدا از این جریانات به استمرار و رشد و تعالی خود ادامه دهد ، دچار نوعی وقفه و سكون و عقب افتادگی گردید.

چه دراین دوران ، هنرمندان و دانشوران ، اغلب یا تن به مهاجرت سپردند و یا گوشه انزوا گرفته و دست از خلاقیت و اندیشیدن كشیدند .

ازآن همه رونق و درخشش وپویایی هنر صفوی ، جز یادگارهائی پراكنده در كتب و یا آثاری رو به ویرانی و تخریب در بناهای مذهبی و دولتی بجای نماند . بیم آن می رفت كه به یكباره حلقه های زنجیر دوام و بقای فرهنگ و هنر پویای ایرانی گسیخته گردد و چه بسیار ارزش ها كه به دست فراموشی سپرده نگردد و غبار بی مهری و بی اعتنایی بر آن ننشیند.

با این همه در اواخر حكومت افشاریه و به ویژه با شروع حكومت زندیه در ایران و برقراری سكون و آرامش دگر بار در خطه ایران زمین ، نوید حركت نوین و امیدبخشی را در تولد و تعالی هنر ایران ، و مهم تر نگارگری ایران را در دل و جان دوستداران هنر ایرانی طنین انداز می كند .

          كریم خان زند ( وكیل الرعایا ) در طی سالهای حكومتش ( 1164 ـ 1189 ) زمینه های مناسب و پرثمر این تحول را مهیا می سازد . او سلطانی دوستدار عدالت و خواستار آبادانی است . هم بدین دلیل بعد از آنكه شیراز را به عنوان تختگاه حكومت خود برمی گزیند ، نخستین و شاید مهم ترین گام را در برپائی بناهای دولتی در این شهر برمی دارد .

شهر شیراز ،با پشتوانه غنی و پرباری كه در پرورش ذوق ها و استعدادها داراست

عامل بسیار سرنوشت ساز و عمده ای در پیشبرد اهداف خیرخواهانه وكیل الرعایا به حساب می آید .

                    شیراز ازیك سوی شهر و مركز و خاستگاه شعر است و از دگر سوی وارث ارزشهای پردوام و قدمت هنرهای سنتی و به ویژه نگارگری است ، هنوز شهرت و آوازه هنرمندان « مكتب شیراز » و آثار و یادگارهاشان ازخاطره ها نرفته است . همان مكتب اصیل و ارزشمندی كه در قرن دهم هجری ، با ظهور و تولد نام آوران نگارگر شهر شیراز ، چشم انداز نوینی را به جهان نگارگری گشود .

          تردیدی نیست كه زبان هنر در این روزگار قرار و سكون ، بعد از آن همه غارت و آشوب ، می بایست جوابگوی دلهای آزمند و به دیگر كلام ، چونان مرهمی التیام بخش زخم های كهنه و اندیشه های طالب لطافت و ظرافت و سكون باشد .

با چنین نیاز و ضرورتی است كه شیراز شهر گل ، شهر شعر ، شهر سروهای سر به فلك كشیده و شهر باغ و بستان ، انگیزه های دل بستن به گل و گیاه و پرنده را در روح و اندیشه هنرمندان این دوران ایجاد می كند ، همان به ظاهر تفنن و رغبتی به جاودانگی گل و گیاه و پرنده در نگارگری ایران ،كه بعدها با همت نگارگران نام آشنای هنر ایران ، مقدمات ثبت مكتب نوین گل را برای همیشه در تاریخ هنر ایران و جهان آماده می سازد .

شكی نیست كه سوای تجربه های پر سود و ثمر ، نگارگران دوران صفوی و شاید هم به زمانی كهن تر از آنان ، در تجلیل از زیبائی گل و گیاه و پرنده و ستایش این خلقت بی همتا در نگارگری ایران ، حركت تازه نگارگران ایرانی ، حكایت دیگری از این ستایش و نگاه را سبب می شود . چه دراین دوران خلاف گذشته كه گل و گیاه و پرنده آذین نقش های مینیاتورهای ایرانی و یا خوشنویسی این دیار می بوده است ، گل و گیاه و پرنده ، با نقش و حضوری مستقل ، ذهن و اندیشه نگارگران را به خود مشغول می دارد.

دراین راه شاید به حق و شایسته ، باید بدعت تازه را مدیون تفكر و خلاقیت و ابتكار هنرمندی دانست كه در اواخر عصر افشاریه نهضت مكتب گل را آغازگر بود و راهبر .

و این هنرمند خلاق كسی نیست جز « علی اشرف » ازایل معروف افشار ارومی كه چونان ستاره ای تابناك در آسمان هنر نگارگری قرن 12 هجری قمری درخشید . از احوال و چگونگی زندگی این هنرمند ، با تأسف اطلاعات چندان مفید و پرمایه ای در دست نیست ، چه او نیز همانند سایر نگارگران مستعد و باهنر ، شرح زندگیش در

هاله ای از ابهام مانده است . هم بدین سبب ، تنها مدارك موجود در ارزیابی حضور پربارش در هنر نگارگری قرن 12 هجری آثار ممتازی است كه اغلب با رقم « زبعد محمد علی اشرف » گردیده است .

با این همه در نقد و نگرش به آثار ارزنده هنرمند ، می توان دریافت كه با توجه به نشانه های همگونی و تشابه هنر و ذوق او با قلم محمد زمان اول ، به ویژه در زمینه گل و بوته ، اومی بایست مدت زمانی را در خدمت و محضر محمد زمان اول ، نقاش چیره دست عصر صفوی گذرانده باشد .

          علی اشرف را باید نخستین هنرمند عاشق و شیفته گل و مرغ شناخت ، او گوئی باغبانی گلستان هنر ایران را پیشه كرده است و به تمامی عمر و زندگیش ، در این را ه با تمام ذوق و خلاقیت و هنر مایه گذاشته است .

علی اشرف با چنین مایه شور و شوقی است كه چه بسا برای نخستین بار با مدد رنگهای جانانه و شاد و سایه پردازی های ماهرانه ، هنر ایران را گل گونه و چه به حق تر همیشه بهار و سرسبز و پرگل می سازد ، با چنان مرغان و پرندگانی كه تنها

می شود گفت حاصل خیال و ذوق نقاش هستند و در مقام مقایسه با سایر مرغان و پرندگان هنر ایران ، بی همتایند و نمونه .

          او ، سوای ذوق و درایت و هنر در این شیوه نوین نقش و نگاه ، هنرمندی پراستعداد در سایر زمینه های هنرهای تجسمی كهن ایران نیز به شمار می رود ، و

شگفت آنكه به گاه خط نویسی ،‌ آنچنان نسخ را روان و شیرین نوشته است و در كار خط نستعلیق استادی نشان داده است ، كه بی مبالغه می توان گفت علی اشرف ، اگر نقاشی تنها دلبستگی اش نمی بود ، چه بسیار كه در طراز هنرمندان خوشنویس و ماندگار تاریخ خط و خوشنویسی ایران قرار می گرفت .

آثاراین هنرمند را می توان در جلدهای گل و مرغی ، و بیشتر قلمدان های نفیس مورد مطالعه قرار داد كه اغلب طی سنوات « 1135 » تا « 1165 » را شامل می شود . این آثار در موزه های ایران و خارج از ایران و گاه مجموعه های شخصی نگاهداری و به یادگار مانده است .

شاخص ترین و شاید هم لایق ترین شاگرد و پیرو علی اشرف در زمینه نقاشی گل و بوته ، سوای « آقا باقر » و « آقا نجف » و «‌آقا زمان » ،‌ كه اینان نیز از نخبگان هنر نگارگری زمانه خود هستند ، نقاش هنرمندی است با نام « آقا صادق » كه با سجع ( یا صادق الوعد ) پا به عرصه هنر می نهد .

          وی یقینا به پاس ارادتی كه به علی اشرف داشته است و به دلیل تجارب ارزنده و سودمندی كه در محضر پرهنر علی اشرف آموخته است ، تا دم آخرین زندگی،براین شاگردی می بالدو پر بهاترین آثارش را با سجع « صادق از لطف علی اشرف شد»مزین می سازد وبدین ترتیب میزان ارادت و اخلاصش را به استادش آشكار می سازد.

          وی از نام آشناترین نگارگران عصر زندیه است و به دیگر كلام ،‌اگر مكتب گل را علی اشرف وهنرمندان پیشین پایه می نهند، او با ذوق وافرش این مكتب را در عرصه هنر ایران، آبرو واعتباری تازه می بخشد. تا بدانجا كه دركار ساختن گل و مرغ،گاه آنچنان مهارت واستادی به خرج داده كه از استادش علی اشرف نیز در سایه پردازی ونمایاندن حالات پرندگان و مرغان و طراوت و لطافت گلها پیشی گرفته است.

آقا صادق نیز همانندسایر استادان این شیوه بدیع هنری، بیشترین نمود هنری اش را می توان درقاب آیینه ها و قلمدان هایی مشاهده كرد كه به سفارش این و آن با نقاشی های استادانه اش ازخود بیادگار گذاشته است.

با توجه به رواج و رونق معماری اصیل و پرصلابت عصر زندیه ، هنرهای سنتی ایران نیز به ضرورت آرایش و تزئین این بناها ، حیاتی دوباره می یابند ،‌ هنرهائی همانند كاشی سازی ، گچ بری ، منبت كاری و  حجاری و مهم تر نقاشی دیواری . در نقش های به یادگار مانده هر یك از هنرهای یاد شده ، همچنان نفوذ و سلطه اندیشه هنرمندان دوستدار گل و مرغ آشكارا دیده می شود و به دیگر مفهوم ، این هنرها نیز همگام با رواج گل و بوته و مرغ در نقاشی قاب آینه ها و قلمدان ها و پشت جلد در نقش های كاشی و گچ وسنگ نیزمتجلی می شوند . زیباترین نمونه های این تحول را هم امروز می توان در كاشیكاری های مسجد جامع وكیل شیراز و حجاری ها و 

  گچ بری های به یادگار مانده از عصر وكیل الرعایا در بناهای دیوانی عصر این سلطان مشاهده كرد كه به تمامی نمایانگر تاثیر از ذوق و سلیقه هنرمندان و پیروان مكتب گل و رواتر شیفتگان گل است .

هم در این رابطه است كه آقا صادق ، نگارگر نام آشنای عصر كریم خان زند به فرمان او پنج تابلوی نقاشی دیواری درتكیه هفت تنان (واقع در دامنه كوه چهل مقام )از خود بیادگارمی گذارد ،این تابلوها كه به كرات مرمت و بازسازی شده اند عبارتند از:

تصویر شیخ صنعان ـــ مجلس ابراهیم خلیل و قربانی اسماعیل ـــ صورت موسی و شبان گوسفندان ـــ و دو تصویر از دو درویش پیر و جوان كه به زعم و سلیقه جمعی می بایست از شیخ اجل سعدی و خواجه بزرگوار حافظ الهام گرفته شده باشد.

          مكتب گل ، بعد از آقا صادق و یارانش ، اگر جلوه و جلای دوباره ای یافته باشد و

به حیات خودادامه داده باشد ،بی تردیداین جلوه وحیات  رامی بایست مدیون ذوق و استعداد هنرمندی نابغه یعنی لطفعلی خان شیرازی دانست كه در اوایل عصر محمد شاه قاجار وارد كار هنر گردیده و با توجه به تاریخ نقاشی هایش ،می بایست تا اواسط عصر ناصر الدین شاه قاجار دست و دل ازكشیدن نقش بر نكشیده باشد.

          لطفعلی خان شیرازی را نمی توان تنها ،یك وارث و امانتدار هنر گل و بوته و مرغ شناخت ، چه این هنرمند آنچنان ذوق و شایستگی و استعدادی درزمینه گل و مرغ ازخود نشان داد و با مدد از قدرت و مهارت ذهن كنكاشگر و دست های پر هنرش در كارنقش گل و مرغ پیش رفت كه این شیوه و نگاه به طبیعت و پرنده ،به عنوان 

دیدگاهی تازه و بدیع ،مقامی جهانی و همه گیر یافت .

          لطفعلی خان شیرازی ، نخست تحت تأ ثیر و پیرو مكتب نگارگران نامداری همانند علی اشرف وآقا صادق است ، اما به زمانی بعد ، گویا كه نیازمند یك تحول همه جانبه ، چشم ازتقلید و ادامه راه استادانش می بندد و خود می كوشد تا مگر آبرو و جانی تازه به هنر گل و بوته سازی ببخشد و شگفتا كه این عزم درتاریخ هنر نگارگری  ایران، بیشتریك رویداد و حادثه ای جدی و سرنوشت ساز می شود . تا یك ابداع شخصی و ذوق  فردی .

          ازشرح حال این هنرمند وارسته و باذوق نیز چندان اطلاعات و سیعی در اختیار نیست . قدر مسلم زادگاهش شیراز است  ، و بنا به روایت بازماند گانش از سنین جوانی (حدود بیست سالگی ) بنا به میل و كشش درونی خود با توجه به روح و اندیشه  بی قرار و جستجو گرش به گشت وگذار در طبیعت می پردازد وچه بسیاراز اوقات

زندگیش را در باغات و بساتین و دشت و دمن شیراز می گذراند . از ان پس با شیفتگی و عشقی كه د ر ارتباط تنگاتنگ با گل و گیاه و پرونده می باید ، به راه نقش این خلقت های  زیبا و شگفت برانگیز می افتد .

          در شرح حال مختصری كه درباره نقاش درمجله نقش و نگاربه رشته تحریر در آمده چنین نوشته شده است :

«اهمیت كارهای لطفعلی خان در ترسیم گل و بوته است و مخصوصا در ترسیم گل سرخ  وشكوفه سیب و سوسن ( كه درتهران به غلط به گل زنبق مشهور است )و گل دورنگ مهارتی معجزه آسا دارد كه می توان لطافت و شفافی و انحناهای برگها را  در كارهای او مشاهده كرد.

          طرز كار این هنرمند اینطور بوده است كه شاخه گلی را از گلستان می چیده  و دراطاق پیش روی خود می نهاده و به اصطلاح از روی طبیعت نقاشی می كرده است .

در مرقع ها و جلدهای قرآن مجید و قلمدان های كار او كه امروز دراكثر خانواده ها

موجود است ، این توجه به طبیعت را به خوبی می توان مشاهده كرد . هر چند به   رسم نقاشان روزگار خویش به مناظر و مرایا و تناسب ساقه و كنده درخت و شكوفه و گل آن اهمیتی نمی داده است .»

با این همه درنگاه به تك شاخه های گل كار لطفعلی خان شیرازی، با آنكه در قاعده می بایست از  روی مدل حقیقی  ترسیم و نقاشی شده باشد ، اما شگفتا كه ذهن پویا و ذوق بی همانند نقاش شده باشد ، آنچنان تصرف ماهرانه ای در ترسیم گلها  و پرندگان به خرج داده است كه به جرأت توان گفت ، گاه یافتن نمونه این گلها در طبیعت كاری مشكل و چه بسا ناممكن است واین مهم به چیزی تعبیر نمی شود ، جز حضور هنرمندانه این نگارگر  هنرمند و بی رقیب مكتب گل .

          او این تصرف و دخالت هنرمندانه را نخست با جسارت و هندرمندی تمام در انتخابات رنگ و جایگزینی  رنگهای تازه در ساقه و گلبرگ گلها به كار برده و زان پس در ترسیم ماهرانه غنچه ها و برگهای گلها ، نه انگونه كه از قاعده اندام ورنگ و زیبایی  گل ها ، بیرون آید و نه به شكلی كه انسان احساس كند ، به عكس شاخه گلی یا پرنده ای روبه روست . مهم ترین نمود استعداد و ذوق  هنرمند دراین دخالت ظریف وآگاهانه را می بایست درپیچ و خم طریق برگها  و گلبرگها ، در  انحنای ساقه گیاه و به دیگر تعبیر درترسیم خیال برانگیز هر شاخه گل گیاهی یا پرواز  پرنده ای دنبال كرد.

          با تأسف ، چند و چون حضور  وتولد این هنرمند خود ساخته و بی هماند در تاریخ

نگارگری ایران ، آنچنان كه می بایست و یا كه سزاوار است ، چندان جدی  پردامنه مورد پژوهش وارزیابی قرار نگرفته است ، حال آنكه با توجه به رد پای ذوق این هنرمند در كار پیروانش ، چه نقاشان نام آشنا وچه گمنام و حتی الهاماتی كه به طراحان كاشی و هنرمندان گچ برمی بخشد ، ضرورت تجزیه و تحلیل عمیق تر و ستایش والاتر و عمیق تری در زمینه آثار و شرح احوالش را دو چندان می سازد

          ناگفته نماند كه احیای تازه مكتب گل در زمان لطفعلی خان ، تنها به حضور او خلاصه نمی شود ، بل ذوق یاران هنرمندش ، همانند : « آقا محمد حسین شیرازی »كه سهمی عمده را در تولدو تثبیت این هنر از آن خود می سازد مددرسان هر چه پر بارترساختن مبانی  این مكتب هنری است .

          «آقا محمد حسین شیرازی »كارهای گل و بوته ممتازی روی جلد قرآن و قلمدان ها ازخود به یادگار گذاشته است كه درتمامی آثارش اثر این تاثیر گذاری شدید وذوق و  قلم لطفعلی خان شیرازی را می توان آشكارا به چشم دید .

          گذشته از هنرمند یاد شده، در تحول گل و بوته سازی این عصر ، نمی توان از یاد و نام «میرزا محمد علی شیرازی »و پسرش «میرزا باقر‌» گذشت آنان اگر چه بیشترین میزان ذوق و استعدادشان را در كار تذهیب مایه گذاشته اند ،‌اما یادگارهای گل و بوته هاشان در قاب آیینه ها و قلمدان ها ، حكایت از ذوق و لطافت قلم و طبع  هنرمندانه شان می نماید .

          «میرزا یوسف  شیرازی » ملقب به «مذهب باشی » نیز از جمله نامهای ماندگار در زمینه گل و بوته سازی این زمان به شمار می رود . او نیز تحت تاثیر لطفعلی خان شیرازی كار كرده است .

          «میرزا بزرگ شیرازی » را با توجه به ابداعات خاص و ارزشمندش درزمینه گل و بوته سازی و تذهیب باید از دیگر هنرمندان معتبر و شایسته این عصر شناخت ، وی چند صباحی به فرنگستان رفت و به هنگام بازگشت ، با توجه به تجاربی كه در فرنگستان آموخته بود جذب مركز ‌« مجمع الصنایع » كه درسال 1273 تأسیس و مركز تجمع نقاشان و هنرمندان آن روزگار بود گردید .

          میرزا بزرگ هر چند كه به دلیل تأثیر پذیری از كار نقاشان فرنگ گل و بوته هایش رنگ و بو و حال و هوای گل وبوته های كار لطفعلی خان را ندارد اما با این همه از ویژگی های خاص ذوق واستعداد  پرمایه او حكایت می نماید  

          از دیگر هنرمندان با استعداد و رواتر شاخص مكتب گل ومرغ ، باید نامی از «محمد هادی شیرازی » برد ، او با چنان مایه و ذوقی كار نقاشی گل و مرغ را دنبال نمود كه بعد از مدت زمانی آثارش در مقایسه با سایر نقاشان هم عصرش كاملا به برتری و اعتبار دست یافت . « محمد هادی نقاش شیرازی » هنرمندی متواضع ، مستعد و منزوی بوده است ،‌ او با آنچنان ذوق و مهارتی گل و مرغ ساخته است كه در یك نگاه ، بیننده كارهایش احساس می كند كه با گلی تازه برچیده شده از تن درختی و یا پرنده ای زنده و در حال پرواز روبروست .

          «محمد هادی نقاش شیرازی » را باید یكی از اركان والای مكتب گل شناخت وسهم واجرا او را در تثبیت این مكتب وتعالی آن در تاریخ نگارگری ایران و به حق بر جهان در ردیف نامدارانی چونان علی اشرف ، آقا صادق و لطفعلی خان شیرازی قرار دارد.

          مكتب گل تا اواخر عصر مظفری با خلاقیت دیگر هنرمندان گمنام و آشنا دوام یافت

و با جلوه های گوناگون بر قاب آیینه ها وجلد قرآن و قلمدان ها و جلد سایر كتب خطی و دواوین شاعران به یادگار ماند و مهم تر ، تأثیر بر ذهی و اندیشه خلاق سایر هنرمندان هنرهای سنتی این دوران گذاشت .

          با تآسف این مكتب ، همانند سایر مكاتب اصیل هنر ایرانی درغوغای تقلید از مبانی

هنر وفرهنگ غرب ، آرام آرام رنگ و رو باخت وغبار فراموشی گرفت وجان كلام گلهای همیشه شاداب مكتب گل پژمرده و پرندگان و مرغانش از پرواز باز ایستادند .

جهت دریافت فایل استان فارس لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

برچسب ها : استان فارس , جغرافیا , استان , فارس , دانلود استان فارس , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , دانلود پروژه , وارث تمدن اقلیم پارس , تخت جمشید , دروازه قران , شیراز , میرزا بزرگ شیرازی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر